Jouw eerste personeelslid

17 juni 2023

Je bent als ondernemer ooit een keer voor jezelf begonnen. Je hebt dit misschien gedaan omdat jouw passie bij ondernemen ligt, je graag een uitdaging aan gaat of omdat je graag vrijheid hebt. Je zaken lopen goed en er ontstaat behoefte aan wat extra handen. Je besluit jouw eerste personeelslid aan te nemen; iemand die jou helpt bij de werkzaamheden. Na een grote zoektocht heb jij je eerste personeelslid gevonden, maar wat moet je daar dan allemaal voor regelen?

Voordat een werknemer bij jou komt werken, moeten er al wat zaken geregeld zijn. Je moet jezelf bijvoorbeeld als werkgever aanmelden bij de Belastingdienst en het pensioenfonds. Hier hebben wij al eerder een checklist voor opgesteld.  

Overeenkomsten en documenten

Als een werknemer bij jou in dienst komt is het belangrijk om wat dingen vast te leggen. Dit doe je onder andere door overeenkomsten op te stellen. Allereerst uiteraard de arbeidsovereenkomst, waar alle afspraken tussen jou als werkgever en jouw werknemer in staan. Daarnaast kan je denken aan bijvoorbeeld een studieovereenkomst, gebruikersovereenkomst auto en een verzuimovereenkomst. Let er wel op dat je ook bepaalde documenten nodig hebt zoals een kopie van het identiteitsbewijs en een verklaring voor de loonbelasting. Op die manier weet je zeker dat je alles goed vastgelegd hebt.

Aanmelding werknemer

Als de overeenkomsten zijn ondertekend, kan jouw werknemer verder aangemeld worden. Zo moet je je werknemer aanmelden bij het personeels- en salarisadministratiesysteem, het urenregistratiesysteem, het pensioenfonds, de Belastingdienst, de verzuimpolis en de arbodienst. Nadat je deze aanmeldingen hebt voltooid is jouw administratie in orde voor jouw eerste personeelslid.  

Onboarding

Voor iedere werkgever is het van belang om een onboardingstraject op te zetten. Hierin bepaal je wat jij gaat doen om jouw eerste personeelslid wegwijs te maken binnen jouw organisatie. Zorg op de eerste werkdag bijvoorbeeld voor een warm welkom en evalueer de eerste werkweek met jouw eerste personeelslid. Besteed er tijd een aandacht aan om ervoor te zorgen dat jouw werknemer zo snel mogelijk zijn werk uit kan voeren en bij kan dragen aan het succes van jouw organisatie.

Personeel en Kop & Munt

Als jij besluit om een werknemer in dienst te nemen, kan je gelijk gebruik maken van de dienstverlening van Kop & Munt. Wij kunnen ondersteunen in het wervings- en selectieproces, maar zorgen ook voor juridisch kloppende overeenkomsten. Daarnaast zorgen wij dat de administratie in orde is en werken samen met jou aan het onboardingstraject.

Jij geeft je tijdrovende personeelszaken uit handen, zodat je tijd hebt om te doen waar het ooit mee is begonnen: ondernemen.

Chat openen
1
Hoi! Kunnen wij je helpen?