Werknemers die uitvallen vanwege psychische gezondheidsklachten. Komt het binnen jouw organisatie ook steeds meer voor?! Erika Willemsen, HR-adviseur bij Kop & Munt, heeft onderzoek gedaan naar factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze klachten. Daarbij heeft ze onderzocht welke maatregelen momenteel worden aangeboden en welke acties ingezet kunnen worden om uitval door psychische gezondheidsklachten te voorkomen.
Wat zijn factoren in het ontstaan van psychische gezondheidsklachten?
Jouw werknemers zijn werkzaam binnen een (fysiek) zware sector. Dit komt door lange en inspannende werktijden, werktempo, werkinhoud en werkdruk. Deze factoren hebben naast invloed op de lichamelijke gezondheid ook invloed op de psychische gezondheid van werknemers. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een werknemer daardoor te maken krijgt met aanhoudende stressklachten en door de hiervoor genoemde factoren onvoldoende tijd heeft om te herstellen. Dit is een veel voorkomende reden voor de uiteindelijke uitval vanwege psychische gezondheidsklachten. Daarbij spelen de volgende factoren ook een rol:
- Opleidingsniveau en ontwikkelingsmogelijkheden;
- Inkomen en secundaire arbeidsvoorwaarden;
- Woonsituatie en privéomstandigheden
- Karaktereigenschappen.
Wat kan jij als werkgever doen?
Vanuit de Metaal & Techniek, Schilders en Bouw & Infra cao worden er verschillende onderzoeken aangeboden, zodat zowel de fysieke als psychische gezondheid van een werknemer in kaart wordt gebracht. Het is voor jou als werkgever verplicht om je werknemer dit aan te bieden; doe dat ook! De risico’s worden in kaart gebracht en kunnen tijdig bijgestuurd worden.
Het is uiteraard ook van belang om met je werknemer te blijven praten. Gesprekken worden aangeknoopt als jij op de werkvloer aanwezig bent. Durf tijdens deze gesprekken te vragen naar de werk- én privésituatie van de werknemer. In de privésituatie kunnen er ook zaken spelen die invloed hebben op de gezondheid van de werknemer en uiteindelijk uitval veroorzaken. Let op: een werknemer is nooit verplicht om een verzuimoorzaak met jou te delen!
Wat kan Kop & Munt voor jou en jouw werknemer doen?
Kop & Munt heeft onderzoek gedaan naar mogelijke acties die ingezet kunnen worden om uitval in het vervolg te voorkomen. Deze acties zijn erop gericht om risicofactoren scherp in beeld te krijgen. Dit krijg jij als werkgever bijvoorbeeld door regelmatige check- en herstelmomenten te creëren. Verder zijn voor Kop & Munt de volgende acties uit het onderzoek gekomen;
- Pulse meting opstellen en versturen -> Een terugkerende online vragenlijst over de vitaliteit, werkdruk, werkbeleving, werkkenmerken etc. Deze vragenlijst wordt verstuurd naar werknemers om de gezondheid van de organisatie en de werknemer en daardoor risicofactoren tijdig in kaart te brengen.
- Psycho-educatie -> Het brengen van kennis over risicofactoren die een rol spelen in het ontstaan van psychische gezondheidsklachten.
- Coaching -> Werkgevers en werknemers de kans geven om gebruik te maken van coaching, zodat tijdig bijgestuurd kan worden op spelende risicofactoren.
Wil je meer weten over deze acties? Of wil je graag dat Kop & Munt haar diensten inzet, zodat het (psychisch) verzuim binnen jouw organisatie wordt verminderd? Neem dan eens contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden!