Startende werkgever en de Belastingdienst

25 mei 2023

Als startende ondernemer moet je veel dingen regelen. Waar je rekening mee moet houden als je je eerste personeelslid in dienst neemt, kan je zien in onze checklist. Daarin staat beschreven dat je je onder andere als werkgever moet aanmelden bij de Belastingdienst. Je kunt hiervoor het formulier van de Belastingdienst gebruiken: ‘’Melding Loonheffingen Aanmelding Werkgever’’. Na je aanmelding ontvang je de gegevens zodat je de aangiftes voor de loonheffingen kunt doen.

Loonheffingen

Iedere periode moet je aangifte voor de loonheffingen doen. Loonheffing bestaat uit de belasting en de premies die op het brutosalaris van een werknemer worden ingehouden. Als werkgever houd je de loonheffing in op het salaris van je werknemer en betaal je dat vervolgens aan de Belastingdienst. Iedere loonperiode doe jij hiervan de zogeheten loonaangifte.

Aangiftes

Vanuit de Belastingdienst ontvang je een brief waarop aangegeven staat wanneer je de aangifte en de betaling van de loonheffingen moet doen. Deze brief ontvangt je binnen 1 week na je aanmelding en jaarlijks in november.

Loonheffingennummer

Na je aanmelding ontvang je ook binnen 1 week een brief met daarin je loonheffingennummer. Dit nummer heb je nodig om aangifte te kunnen doen bij de Belastingdienst.

Sectorcode

De Belastingdienst deelt jouw bedrijf in bij een bepaalde sector. Binnen 3 weken na de aanmelding krijg jij als werkgever te horen binnen welke sector jij bent ingedeeld. De sectorcode wordt bepaald aan de hand van de omschrijving van de organisatie die je opgeeft bij de aanmelding.

Werkhervattingskas

Gekoppeld aan de sectorcode is de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (WHK). De WHK-premie is onderdeel van de werknemersverzekeringen. De hoogte van deze premie hangt af van de sector waarbinnen jij bent ingedeeld en van jouw werkgeverscategorie.  Binnen 4 weken na je aanmelding en daarna jaarlijks ontvang je van de Belastingdienst een brief met de WHK-premie die voor jouw bedrijf van toepassing is.

Belastingdienst en Kop & Munt

Als jij besluit om je eerste werknemer in dienst te nemen, kun je direct gebruik maken van onze dienstverlening. Wij zorgen ervoor dat jij aangemeld wordt bij de Belastingdienst. Nadat wij alle gegevens ontvangen hebben, zullen wij iedere periode de loonaangifte doen. Ook zullen wij de betalingen doen van de loonheffingen aan de Belastingdienst. Op die manier nemen wij alles voor jou uit handen.

Geen kopzorgen over de loonheffingen.

Chat openen
1
Hoi! Kunnen wij je helpen?